torstai 10. kesäkuuta 2010

Kotiseuturuokaa

Kävin tänään lounastunnilla Mikkelin uusimmassa ravintolassa, Puoti & Bistro Vileessä Porrassalmenkadulla. Lounas oli erinomainen, ja harmittamaan jäi, että vain yhtä ruokalajia voi syödä kerralla - olisivat toki tarjonneet, mutta ei sentään!

Annokset valmistetaan avokeittiössä, ja raaka-aineet ovat lähiseudulta. Lähiruoka on terminä kovin muodikas, voisimmeko mieltää osan siitä kotiseuturuuaksi? Ehkäpä kaiken? Perinneruuasta tulee useimmille mieleen jotakin epämääräistä - tai sitten rakasta ja tuttua, mutta kotiseuturuoka voisi olla hyvä nimike nykypäivän ilmiölle: alueella tuotettua, paikallista, mutta reseptit mistä tekijä mielii.

Syöminen, joko liiallinen tai liian vähäinen, on ollut ihmiskunnan vitsaus kautta aikojen. Lähellä tuotetut ja vähän jalostetut elintarvikkeet ovat meille hyvästä. Sitä paitsi mielelläni haluan tietää, kenen pellosta ovat potut ja mistä järvestä kala on nostettu. Jonkun mielestä nämä ehkä vähäpätöiset tiedot luovat mielestäni merkityksiä ihmisen olemiselle, ihan niin kuin sekin, mistä olet kotoisin, kenenkä poikia tai tyttöjä sitä ollaan ja niin edelleen. Maailmasta on tullut tosiaankin global ja local, maailmanlaajuinen ja paikallinen. Otetaan kummastakin parhaat ominaisuudet!

Pia Puntanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti